Modern Buyer: În 2023, specialiștii prevăd creșteri de 35% pe segmentul renovării centrelor comerciale, a magazinelor din interiorul acestora, mall-urilor, parcurilor de retail, galeriilor comerciale

Construcția de mall-uri, în 2023, va fi mult diminuată, dar vom sta foarte bine pe construcția de strip mall (mall-uri în aer liber), family centere și ceea ce specialiștii din retail numesc, generic, spații comerciale.

„Spațiile comerciale nu vor fi toate construite de la zero, multe vor fi reconvertite, acest lucru presupune și retaileri noi, care intră pe piață și, pentru a le face loc, se va mișca puzzle-ul în interiorul centrelor comerciale. O altă tendință care va fi din ce în ce mai des întâlnită este cea a dezvoltării de proiecte cu dublă utilitate (mixt use). Proiecte în care spațiile destinate birourilor și locuințelor au ponderea principală, dar care vor integra și componenta de retail,” declară Matius Ichim, fondatorul platformei digitale @Prioretail.ro.

“În România, în 2023 nu cred ca se vor mai deschide mall-uri în adevăratul sens al cuvântului (cu un mix de chiriași amplu, cu cinematografe, branduri puternice, parcări, food-court-uri generoase și servicii multiple de entertainment), cu excepția celui din Craiova. Acolo dezvoltatorul are în plan să deschidă mai mult decât un mall, vrea să construiască pe lângă mall-ul propriu-zis mai multe ancore, respectiv: clădiri de birouri, apartamente, probabil și un hotel.”

Motivele pentru care această expansiune a mall-urilor este pusă pe hold au legătură cu scumpirile repetate ale materialelor de construcții (aproximativ 30-40%), cu creșterile salariale, cu lipsa stocurilor, cu imprevizibilitatea din piață, cu saturația cu astfel de mall-uri, shopping park-uri.

„Ne așteptăm ca în acest context, retailerii și dezvoltatorii să-și adapteze portofoliul de proiecte în funcție de specificul regiunii și de puterea financiară a consumatorilor prin atacarea eșalonului doi de orașe până la depășirea perioadei aceasteia tulbure. Posibila criză anunțată va fi un bun prilej pentru retaileri și operatorii de centre comerciale active din piață pentru a demara renovări, reamenajări, rebranduiri, relocări și repoziționări,” declară Marian Ciupitu, Director General, Terano Construct.

Citește restul articolului aici.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google