Piața Imobiliară – „Dacă vom accesa fondurile din PNRR, atunci anul acesta poate fi salvat” – Interviu cu Marian Ciupitu, directorul general al Terano Construct

Dacă în timpul pandemiei domeniul construcţiilor nu a fost pus pe hold, aşa cum s-a întâmplat cu alte industrii, anul trecut acest sector s-a confruntat cu o dinamică diferită, totul a funcţionat atipic, în contextul războiului de la graniţa cu Ucraina şi a fluctuaţiilor mari de preţuri în domeniul materialelor de construcţii, dinamică ce nu s-a modificat nici la începutul acestui an, este de părere Marian Ciupitu, directorul general al Terano Construct.

Acesta ne-a spus, într-un interviu, că, în opinia sa, dacă vom accesa fondurile din PNRR, anul acesta poate fi salvat.

 

Reporter: Cum apreciaţi că evoluează piaţa imobiliară şi sectorul construcţiilor în contextul macro-economic actual (inflaţie crescută, dobânzi mari, criză energetică)?

Marian Ciupitu: Începând cu anul 2020, piaţa construcţiilor din România a suferit diferite transformări, păstrând astfel tendinţa generală a economiei globale. Dacă în timpul pandemiei domeniul construcţiilor nu a fost pus pe hold, aşa cum s-a întâmplat cu alte industrii, anul trecut domeniul nostru s-a confruntat cu o dinamică diferită, totul a funcţionat atipic, în contextul războiului de la graniţa cu Ucraina şi a fluctuaţiilor mari de preţuri în domeniul materialelor de construcţii, dinamică ce nu s-a modificat nici la începutul acestui an. Creşterea preţurilor materialelor de construcţii, fluctuaţiile pe zona de combustibili şi energie, politica acordării de credite imobiliare au atras de la sine diminuarea fluxului de construcţii din zona de rezidenţiale. Terano Construct are însă un atu şi anume acela că proiectele de care ne ocupăm sunt în zona dezvoltătrilor de tip office şi în zona de retail, domenii care şi-au păstrat ritmul de dezvoltare. Cu toate acestea, simţim o scădere a investiţiilor, a proiectelor, dar avem credinţa că dacă vom accesa fondurile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), anul acesta poate fi salvat.

Reporter: Cum colaboraţi cu băncile?

Marian Ciupitu: Compania noas­tră colaborează cu băncile într-o măsură destul de mică, mai ales că nu funcţionăm pe sistemul în care să ne construim business-ul cu împrumuturi bancare. Astfel, interacţiunea între Terano Construct şi băncile din România este cât se poate de limitată.

Reporter: Cât de aproape simţiţi că este o nouă criză imobiliară?

Marian Ciupitu: Având în vedere că noi suntem specializaţi în proiecte şi servicii de antreprenoriat general, construcţii civile, construcţii industriale, reparaţii şi întreţinerea clădirilor civile, reparaţii şi întreţinerea clădirilor indus­triale, amenajări interioare, termoizolaţii, hidroizolaţii, ne este mai dificil să simţim impactul unei crize imobiliare, deoarece investitorii din spatele proiectelor noastre au planurile de investiţii mult mai bine stabilite, iar o posibilă criză nu îi poate destabiliza la fel de uşor cum se poate întâmpla în domeniul rezidenţial unde factorii surpriză sunt mult mai mulţi.

Citește restul articolului aici.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google